Regor Gnalk´s allmänvetenskapliga blogg

Just another WordPress.com weblog

Ännu ett brev till den gode Krister Renard

Posted by Roger Klang på oktober 15, 2010

Ett av mina bästa Gudsbevis, tyvärr förstås den första meningen inte tillfullo av många, som därför avfärdar beviset, även filosofilektorer har gjort det misstaget. Snälla du, skicka ett kort mejl på ett ord – Ja alt. Nej – och tala om ifall du förstår innebörden i det första stycket i svart nedan. Kanske kan du se att beviset också är ett cirkelresonemang mellan att Guds existens förutsätter slumpen (se första stycket i svart nedan) och att slumpen måste existera eftersom vi har ett fritt val att vara altruistiska, som i sin tur förutsätter Guds existens som förutsätter slumpen…osv. Det är liksom alla Gudsbevis inte vattentätt, men så är det heller inte meningen att vi skall kunna bevisa Guds existens då det motverkar syftet med den fria viljan. Det är genialt egentligen, först utgår jag från att Gud inte finns under vissa omständigheter, och sedan bevisar jag Guds existens med den utgångspunkten.

 

Om inte slumpen finns så finns inte heller den fria viljan, och om inte den fria viljan finns så tenderar det till att balansera vågen mot att Gud inte existerar, eftersom – varför skapa en värld där människan inte kan känna sin Gud (att se Gud) eftersom människans gärningar avgör om han ska komma till himlen eller ej, om det inte finns någon fri vilja?

 

Om vi kommer till slutsatsen att den fria viljan inte finns, och följaktligen att Gud inte finns, så måste man ställa sig motfrågan – kan vi vara förutbestämda att riskera våra liv för andra, t.ex. genom att gå ut på isen för att rädda någon som håller på att drunkna? Svaret måste bli nej, det vore naturvidrigt i så fall. Men en del av oss gör det, vi går ut på isen för att rädda folk, medan andra låter bli! Ibland får ingen veta det utom hjälten själv, det är belöning i sig att ha räddat någons liv, men naturligt nog föredrar vi för vår självkänsla att folk får kännedom om vårt hjältedåd, men då ska det ske genom andras försorg. Det är alltid någon annan än hjälten som föreslår och nålar fast tapperhetsmedaljen. Eftersom en del av oss går ut på isen så måste vi också ha ett val att vara altruistiska (vilket är naturvidrigt), och alltså måste slumpen/fria viljan existera, och alltså måste Gud finnas. Existensen av en fri vilja nästan kräver en Gud eftersom en fri vilja tycks naturvidrig, i synnerhet äkta altruism i det civila samhället då ingen tjänar (tillräckligt) på att offra sig för någon annan individ. Och omvänt; en bildligt gäckande Gud vill att vi ska ha en fri vilja om han existerar[1]. Hur skulle vi annars kunna ha ett val att gå ut på isen eller inte?

 

[1] Det är just därför som våra västerländska länder är välsignade av Gud i varierande grad i jämförelse med muslimska länder, eftersom vi låter kvinnor och homosexuella leva sina liv som de vill, utan att ta till våld även om vi inte tycker om deras livsval, och det märks även på det allmänna välståndet alt. nöden för valfritt land i historien, med viss reservation för slavstater som Abu Dhabi, det tidigare Sydafrika och Rhodesia, det tidigare Amerika, vikingarna, Romarriket, det antika Grekland, Nazityskland et.c., som kan leva gott på andra människors svett, blod och tårar en begränsad tid. Men de flesta av dessa slavstater hade ett mindre sexuellt kvinnoförtryck och större acceptans än i det medeltida Europa och t.o.m. under upplysningstiden, och kunde därför fortleva i rikedom under så lång tid som århundraden. Nazityskland däremot avlägsnade ondskefullt sitt emotionella bränsle (judarna) och skulle därför inte ha blivit långlivat som imperialistisk supermakt ens om de hade vunnit kriget, och de hade en komplett dåre till diktatorisk statsledare vilket medförde katastrof för landet, som tur är. Man ska inte undervärdera Guds roll i detta! En dödskalle är alltid en dödskalle, rik likväl som fattig! Därför tilläts den ociviliserade diktaturen Nazityskland att bli rikt och mäktigt för en tid, och därför gick de under i eld och lågor. Dessutom så fanns det slavar, och det fanns ”slavar” i tidigare civilisationer.

Mvh Roger Klang, Lund Scaniae Sverige, den 15/10/2010

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: