Regor Gnalk´s allmänvetenskapliga blogg

Just another WordPress.com weblog

Sannolikheten för avancerade samtida civilisationer i Vintergatan

Posted by Roger Klang på juni 9, 2019

Anta först att Gud finns. Då finns det två alternativ till att jag sitter här och kan kontemplera detta:

 

  1. Antingen skapade Gud oss människor genom att likt en konstnär påverka evolutionsprocessen på jorden handgripligen.
  2. Eller så har Gud skapat universum på ett sådant sätt att det är en naturlag att universum automatiskt i rätt solsystem och på rätt planeter producerar sociala varelser som kan tänka kognitivt och använda verktyg för att skapa avancerade civilisationer genom evolutionen.

 

Vad han däremot inte kan ha gjort är att skapa universum och bara hoppats på att det ska frambringa avancerade sociala varelser som kan tänka kognitivt och använda verktyg för att skapa avancerade civilisationer. Är det så, och detta gäller oavsett om det finns en Gud eller inte, att det bara är slumpen som avgör om avancerade varelser som kan använda verktyg för att bygga en civilisation ska utvecklas så är det långt ifrån säkert att sådana avancerade varelser utvecklas på andra planeter i vår galax eller i universum vid någon tidpunkt.

 

Anta nu att det inte finns någon Gud. Då finns det två alternativ:

 

  1. Det var slumpen som gjorde så att vi utvecklades till sociala varelser som kan bygga en avancerad civilisation som bygger på användandet av fossila bränslen.
  2. Universum är lyckligen så sammansatt att det är en naturlag, att universum automatiskt, i de rätta solsystemen med de rätta planeterna, producerar sociala varelser som kan tänka kognitivt avancerat och använda verktyg till att skapa avancerade civilisationer, genom evolutionsprocessen. Kanske finns vi här och kan observera universum endast därför att universum är så lyckligt sammansatt? Människor som resonerar som så brukar tendera att omfamna teorin om multipla universa därför att det är ett bekvämt sätt att göra sig av med Gud i ekvationen, eftersom ett närmast oändligt antal universa antas öka sannolikheten för att vårt universum, som är finjusterat för att skapa avancerat liv, är lika med 1. Men att argumentera för att hypotesen om multipla universa är sann är att beskriva verkligheten utöver vad man kan veta. Det är närmast ovetenskapligt. Men det antas nödvändigt om vi ska kunna ha något hopp om att någon gång kunna falsifiera alt. verifiera teorin experimentellt.

 

Somliga optimistiska vetenskapsmän, typ Carl Sagan (R.I.P.), tror att det finns ungefär 10.000 avancerade civilisationer bara i vår galax Vintergatan med kanske 200 miljarder stjärnor. Detta antagande måste man grunda på antalet solar med vår sols sammansättning och massa kombinerat med sannolikheten för att sådana solar ska ha livsdugliga planeter, så som de ser det. Men i så fall måste man också ta i beaktande att universum är 13 miljarder år gammalt. Men vår sol och jord tog 5 miljarder år på sig att producera oss människor. Alltså knappt halva universums livslängd. Det innebär att universum kan som mest ha haft tid att producera två uppsättningar solsystem med planeter med avancerat liv i det tidsperspektivet, men mer troligtvis bara en livsduglig uppsättning. Alla civilisationer på jorden har haft en längsta livstid. Om vi optimistiskt räknar med att varje högtstående civilisation i universum, som grundar sin tekniska status på användandet av fossila bränslen, har en livslängd på högt räknat 200 år, och att det har funnits galaxer och solar med vår sammansättning och massa i godtyckligt satta 10.000.000.000 år. Då är det maximalt en (1) chans på 2.500 att vår civilisation samexisterar med en annan avancerad civilisation i vår galax.

 

10.000.000.000/10.000/200/2 = 2.500

 

I ljuset av det så kan man tycka att letandet efter avancerade livsformer i universum är ganska futilt och följaktligen att det är att slänga pengar i sjön.

 

Roger M. Klang, juni 2019

Lämna en kommentar